Leg een geveltuin aan

Klimplanten aan je gevel beschermen tegen hittestress, verbeteren de luchtkwaliteit en zorgen voor energiebesparing. Daarnaast verfraait een geveltuin je huis en straat. Tip: spreek af met je buren en zet samen een gevelplantactie op.

Woon je in een van de negen Antwerpse districten? Dan hoef je geen toelating te vragen om een geveltuin aan te leggen. Respecteer wel deze regels

Gevelbegroeiing heeft veel voordelen.

  • Meer groen in de straat bevordert het welzijn en de gezondheid van de bewoners.
  • Gevelplanten zuiveren de lucht. 
  • In de zomer hebben groene gevels een verkoelend effect op je straat. 
  • Klimplanten die hun bladeren niet verliezen in de winter houden je gevel droog en beschermen je huis tegen afkoeling. 
  • Je bespaart energie voor verwarming en koeling.
  • Het uitbreken van tegels draagt bij tot een betere regenwaterinfiltratie in de bodem.
  • Gevelgroen dempt het straatgeluid.
  • Je verhoogt de levensduur van je gevel. 
  • Vogels vinden in de gevelplanten voedsel en soms een plek om te schuilen. 

Lees hier meer details over de positieve effecten van gevelgroen.

Hoe de geschikte plant voor je geveltuin kiezen?

Blauwe regen of wilde kamperfoelie? Hop of druivelaar? Klimplanten zijn er in alle soorten en maten. Sommige staan graag in volle zon, andere voelen zich beter in de (half)schaduw. Installeer je liever geen klimhulp? Kies dan voor een zelfhechtende klimplant, zoals een wilde wingerd. Wil je controle over waar het groen op je gevel komt? Ga dan voor een niet-zelfklimmende plant en installeer een klimhulp. Hou je je gevelplant graag laag? Plant een traaggroeiend exemplaar, zoals de klimhortensia. Op de website Plantwerpen vind je een handig overzicht van klimplanten en hun eigenschappen.

Gevelplanten verfraaien je huis en zuiveren de lucht. (Beeld: straatcomité Bump)

Zijn er nadelen aan gevelklimmers? 

Stenen hoef je niet te snoeien, planten af en toe wel. Kunnen zelfhechtende klimplanten je huis beschadigen? Als je gevel intact is, heb je niets te vrezen. Enkel als je gevel scheurtjes of ondichte voegen vertoont, kan met name klimop er met zijn wortels binnendringen. Controleer best vooraf je gevel. Als je een zelfhechter verwijdert, blijven er sporen achter op je gevel. Je kan ook plantenbakken tegen de gevel zetten.

Welke ondersteuning krijg je voor je geveltuin?

Check bij je lokale overheid of er ondersteuning is. In district Antwerpen kun je gratis een volledig aangelegde geveltuin aanvragen. Voor het onderhoud zorg je zelf. Hier vind je alle voorwaarden en ook het aanvraagformulier. Interesse? Dien je aanvraag uiterlijk in op 1 maart of op 1 september. Tip: spreek af met meerdere buren en verhoog zo het groengehalte in je straat. Ben je van plan om in groep gevelbegroeiing te planten? Het Ecohuis biedt je een inspiratiesessie aan.

Woon je in een ander Antwerps district? Check hier of en welke ondersteuning je geniet.