Tien tips om je voortuin te vergroenen

Voortuinen bepalen mee het straatbeeld. Voortuinen zijn soms afgeschermde beeldenparkjes, soms uitnodigende speelhoeken, soms overvolle fietsenstallingen, soms het voorgeborgte van het containerpark. In een tuinstraat spelen natuurlijke voortuinen alvast een fijne rol.

Met een tuinstraat verplaats je het leven in achtertuinen, balkons, zit- en speelkamers naar de open ruimte. Wat zich in een voortuin afspeelt, is soms dubbel: publiek of privé? Met voortuinen – ook al hou je ze privé – verhoog je samen het groene karakter van de straat. Een natuurlijke voortuin filtert fijn stof en brengt verkoeling op warme zomerdagen. Breng bij je buren het voorstel ter sprake om voortuinen te verbeteren. Begin alvast met het vergroenen van je eigen voortuin. 

kitscherig beeld in een voortuin: twee paardjes met een kar

Tien tips om je straat via voortuinen te vergroenen:

  1. Ontharden is de boodschap. Breek tegels uit. Haal asfalt en beton uit de grond en vermijd worteldoeken. Door te ontharden, vergroen je de straat en laat je infiltratie van regenwater toe. 
  2. Een straat waar de muren tussen voortuinen vervangen zijn door hagen scoort beter op leefbaarheid. Hagen reduceren nadelige effecten van autoverkeer: luchtverontreiniging en lawaai. Gebruik bessenstruiken om een snoephaag aan te leggen.
  3. Ga voor biodiversiteit in de stad. Verzin een alternatief voor je strakke gazon. Een stukje bloemenweide is een plezier voor vlinders en bijtjes. Plant verschillende soorten. Plaats een insectenhotel. Kies zoveel mogelijk voor inheemse planten en vermijd pesticiden. 
  4. Een wilde tuin is goed te onderhouden. Een of twee keer maaien per jaar volstaat. Groenblijvende bodembedekkers maken dat je minder hoeft te wieden. 
  5. Struiken geven een boost aan het vogelleven. Vogels vinden er beschutting en voedsel. 
  6. Kies je beplanting zo dat er heel het jaar door bloei is. 
  7. Haal de scheiding tussen voortuinen weg. Je privacy wordt niet snel overtreden en je uitzicht vergroot. Je brengt meer ademruimte in je straat. Het contact met je buren vaart er wel bij.
  8. Twee voortuinen kunnen meer dan één. Plant centraal een boom die mag uitgroeien tot een boom van een boom
  9. Een groene voortuin hoeft geen slordige of verwaarloosde indruk te geven. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor afgelijnde plantvakken en een paadje maaien.  
  10. Bonustip: maak de voortuinen kindvriendelijk. Kind & samenleving heeft een publicatie die je inspireert.