Creëer plaats voor de deelauto of -fiets

Wie met de auto de stad in wil, wordt netjes naar verschillende parkings geleid. Fietsers zoeken zelf hun weg. Deelauto’s hebben meestal een voorbehouden plaats. Handig. Maar wat met een deelfiets? En waar plaats je je ‘eigen’ deelauto?

Geparkeerde auto’s zijn een constante in zowat elk straatbeeld. Slechts hier en daar moet de auto wijken. Veel leef- en ontmoetingsruimte op straten en pleinen gaat verloren aan al dat gestalde staal. Toch klagen automobilisten het tekort aan plaats voor hun auto aan. Autodelen kan dit dilemma oplossen.

Twaalf keer minder auto’s

Twaalf keer minder auto’s: dat levert een hoop verrassende instagramfoto’s op. Een deelauto houdt twaalf andere auto’s van de straat. De meeste autodeelsystemen werken met vaste parkeerplaatsen. Als gebruiker ben je dus verzekerd van een vrije plek. Beeld je dat in: nooit meer zoeken naar een parkeerplaats. Weg met de ergernissen die die zoektocht meebrengt, ook al moet je soms iets verder van je bestemming parkeren.

auto en fiets voor huis geparkeerd
Stel je voor: nooit meer moeten zoeken naar een parkeerplek…

Goed nieuws

In Antwerpen kan een autodeelgroep met leden die op minstens vier verschillende adressen gedomicilieerd zijn, een voorbehouden standplaats voor autodelers aanvragen.

Wat met de bakfiets?

De openbare ruimte is niet voorzien op het stallen van bakfietsen. Ze staan meestal binnen. Bij de aanschaf van een deelbakfiets is dit een heikel issue. Waar stal je de deelbakfiets veilig, comfortabel en toegankelijk voor de gebruikers? Je zou een plaats in een autogarage kunnen huren. Maar is het geen tijd om de deelbakfiets zijn plaats op de parkeerstrook te gunnen?

Klaar voor een experiment?

Het is mogelijk om nog een stap verder te gaan, bijvoorbeeld door met enkele buren een coöperatie voor het beheer van een elektrische deelbakfiets op te richten. Een deel van de parkeerstrook overdek je en reserveer je voor de bakfiets. Op het dak leg je zonnepanelen die energie geven aan de laadpaal voor je fiets. Het beheer van de fiets en de laadpaal hou je binnen de coöperatie. Zo blijf je baas van de investering. Partago heeft kennis over het beheer van deelsystemen en heeft het experiment uitgetekend. Wie zet er zijn tanden in?