- De klimaatcrisis aanpakken? Begin met de stad. Start in je straat.
- Een tuinstraat is een straat waar je vergroent, verblauwt en verbindt. Meer info over het waarom vind je hier.
- Tuinstraten.be bundelt en deelt info en ervaringen van diverse actoren en websites.
- Voor starters en gevorderden, met quick wins en complexere acties.
- Aarzel niet om jouw ideeën en ervaringen te delen. Zit je met vragen? Mis je iets op deze site? Contacteer tuinstraten.be.
Inspiratiekaart Tuinstraten buurtoverleg
Organiseer eens een Tuinstraatbuurtoverleg: Augustus en ook september zijn ideale maanden om een straatfeest te organiseren én dit te combineren met een buurtoverleg. Hoe pak je dat aan? Commons Lab maakte een Inspiratiekaart om je te helpen je buren te bevragen over wat ze graag aan hun straat zouden willen aanpassen. De mogelijkheden zijn eindeloos …
Organiseer een Vlaanderen (Tuinstraten)feest!
Wilt u een Tuinstraatfeest organiseren in het weekend van vrijdag 28 tot zondag 30 juni, in de aanloop tot de Vlaamse Feestdag van maandag 1 tot woensdag 10 juli of op de Vlaamse feestdag van donderdag 11 juli 2024 zelf? Dan kan u daarmee organisatiepartner worden voor Vlaanderen Feest! en zo in aanmerking komen voor een optie op een feestcheque. …
Inspiratiedag Tuinstraten
Hoe kan je via collectieve actie in straten de klimaatadaptatie versnellen en de samenleving veerkrachtiger maken? Het klimaat wordt steeds extremer. Iedereen heeft ondertussen de effecten van de droogte, hitte, overstromingen,… kunnen zien of ervaren. Steden en dorpen zijn niet hittebestendig genoeg en ons landschap is té verhard. Dat er actie en aanpassingen nodig zijn …
Ondersteuningsbeleid 2022 District Antwerpen
Deze presentatie bevat het overzicht van de toelagen met focus op de burgers, buurtwerkingen, bewoners. Het bevat drie grote blokken. Blok 1: Buurt in bloei biedt een kader voor het verkrijgen van ondersteuning voor vergroening en verblauwing op lokaal niveau. Blok 2: Beleef je buurt biedt een kader voor het verkrijgen van ondersteuning voor initiatieven die de …
DIY Vensterbank Bloembak
In het kader van het Tuinstraten Festival 2022 dat doorgaat in het District Antwerpen delen buurtbewoners hoe ze hun straat vergroenen. Deze ‘bloembak’ zorgt ervoor dat je planten stevig, veilig en mooi staan op je vensterbank. Verzamel eerst het nodige materiaal: planken met tand en groef (harde houtsoort; resten eiken parkethout of weerbestendig hardhout bijvoorbeeld) …
Tuinstraten Festival 2022: ontdek het programma
Samen je straat vergroenen en verblauwen zorgt voor verbondenheid tussen buren en mensen in de stad. Die straat voor je deur is meer dan zomaar een grijze, lege ruimte. Het is een gedeelde leefruimte die burgers samen mee kunnen beheren, als gemeengoed, als common. Samen maken we van ‘onze straat’ terug ‘onze straat’, een straat …
Start je tuinstraat
Je straat groen maken én groen houden: dat lukt beter als je het samen met je buren doet.
Een leidraad in negen stappen.
Plaats een regenton
Het groen in een tuinstraat vraagt water, veel water. Recupereer regenwater met regentonnen tegen de gevels.
Hoe communiceren met de buren?
Communicatie is alles. Een boutade, maar wel een die de waarheid benadert. Je straat duurzaam vergroenen, vraagt duurzaam burenoverleg.
Maak plaats voor fietsen
Creëer extra parkeermogelijkheid voor fietsen in je straat. Fietsbeugels aanvragen is een optie.
Geloof in bomen
Het effect van een boom is ongekend hoog. Hak een boom uit de straat en iedereen zal hem missen. Een boom is een deel van het leven op straat.
Maak ruimte voor spel
Straten zijn meestal niet kindvriendelijk. Kinderen spelen steeds minder buiten. Maar er is hoop. De formule om weer leven in de straat te pompen, is gekend.