Anouk en Aline vertellen over hun groene voortuin
Hoe begin je eraan, aan zo’n kleurrijke voortuin vol bloemen? We vroegen het aan Anouk en Aline, die van hun voortuin een paradijs voor vlinders en bijen maakten. Zelfs krekels en sprinkhanen vinden er een onderkomen.
Nachtviolier, goudpapaver en kaasjeskruid
“Dit is het tweede jaar dat we een voortuin hebben. Hij is ongeveer drie op vijf meter. Toen we dit huis kochten, stond er in de voortuin al lavendel en een rozenstruik. De rest was braakliggend, met veel stenen en een beetje ‘onkruid’. De grootste stenen hebben we weggedaan, de lavendel, rozenstruik en het onkruid lieten we staan. De rest hebben we omgespit en er een zadenmengsel van de Aldi op gestrooid. Dat ging het eerste jaar enorm goed. We hadden een kleurrijke voortuin tot laat in de winter. De nachtviolier, goudpapaver en het kaasjeskruid bloeiden overvloediger dan de andere planten, maar ook de korenbloemen, lupine, goudsbloemen, vlas … deden het goed.”
Her en der zaden verzamelen
“Vorige zomer hebben we her en der zaden verzameld, vooral in bermen: we wilden meer variatie en meer inheemse planten. Van dat zaad hebben vooral de klaprozen en ook het bijenbrood het erg goed gedaan. De nachtviolier had zichzelf uitgezaaid, maar is door de hitte dit jaar snel verdord. Door het vreemde weer – een warm voorjaar en dan plots veel regen in juli – zijn er dit jaar wel meer planten gesneuveld.”
Snoeien en voorzaaien
“Eind februari hebben we de verdorde planten verwijderd, het terrein licht omgespit en opnieuw gezaaid. Ik heb dit jaar ook plantjes voorgezaaid in potjes en ertussen gezet, omdat we meer variatie willen. Maar dat hoeft niet natuurlijk. De rozen en lavendel snoeien we.
Enkele planten die gesneuveld waren, hebben we vervangen. Het onderhoud valt dus best mee. Nog een voordeel: er komen zeer veel bijen, hommels en vlinders op af, ook krekels en sprinkhanen. Het nadeel? Het is een beetje een wildernis …”
Enthousiaste buren
“Aangezien het stuk vroeger braakliggend was, is onze bloemenweide van nu een hele verbetering. Alle buren zijn enthousiast. We krijgen zeer veel toffe reacties. De meeste voortuinen in de straat zijn opritten geworden. Onze voortuin fleurt de boel echt wel op. De nachtviolier ruikt enorm fel, vooral ’s avonds, en onze overburen zeggen dat ze zelfs bij hen binnen de aangename geur kunnen ruiken.”