Inspiratiedag Tuinstraten

Hoe kan je via collectieve actie in straten de klimaatadaptatie versnellen en de samenleving veerkrachtiger maken?

Het klimaat wordt steeds extremer. Iedereen heeft ondertussen de effecten van de droogte, hitte, overstromingen,… kunnen zien of ervaren. Steden en dorpen zijn niet hittebestendig genoeg en ons landschap is té verhard. Dat er actie en aanpassingen nodig zijn is ondertussen ook duidelijk. Maar hoe begin je daaraan? Wie moet hierin het voortouw nemen? Het omvormen van straten tot tuinstraten is in onze ogen alvast een klein maar belangrijk begin:

“Een Tuinstraat is voor ons een straat die de bewoners samen aanpakken, waar ze hun eigen ideeën en noden vormgeven. Een straat waar buren werken aan vergroenen, verblauwen en verbinden. Een straat waar de bewoners, onderling en met het lokale bestuur, afspraken maken over het beheer ervan. Een straat van iedereen, voor iedereen!”

De collectieve kracht van burgers is een nog onderbelichte kracht die een extra, broodnodige katalysator kan zijn voor de klimaattransitie. Commons Lab gelooft in de stuwende kracht van commoning om mee aan oplossingen te werken voor dit soort problemen. De straat is een ideale, behapbare schaal om dat potentieel van samenwerking tussen burgers te doen ontkiemen. Daarom experimenteren we al jaren met ‘Tuinstraten’ in Antwerpen. Die ervaring leert ons bovendien dat samen je straat vergroenen en verblauwen (ontharden), door ze te beheren als een common, ook voor sociale cohesie en veerkracht zorgt.

Een nieuwe samenwerking tussen burgercollectieven onderling kan voor nog extra stuwkracht zorgen. Vandaar dat we in Antwerpen werken aan de uitbouw van een gemeenschap van actieve Tuinstraten. Een nieuwe samenwerking tussen Tuinstraatcollectieven en overheden zou nog een extra boost voor de klimaattransitie kunnen vormen. Niet alleen in Antwerpen. Maar in gans Vlaanderen.

PRAKTISCH: 

  • Locatie: Vergadercentrum De Stroming, Nationalestraat 111, 2000 Antwerpen
  • Timing: De Inspiratiedag Tuinstraten vindt plaats op vrijdag 14 oktober 2022 in de Nationalestraat te Antwerpen. Iedereen is welkom vanaf 9u, het programma start om 09u30 stipt en eindigt om 15u30. U kiest in de namiddag uit tien verschillende praktijksafari’s (geef uw voorkeur door via het inschrijvingsformulier. Nadien kunnen ze nog terecht op de slotreceptie.
  • Prijs:  Vrije bijdrage (incl. lunch), richtbedrag 10 euro per persoon. Deze mag u storten op het rekeningnummer van Commons Lab vzw (BE37 0018 2921 9128) met vermelding van “naam – inspiratiedag tuinstraten”.
  • Meer info: bij koen@commonslab.be 

Inschrijven kan voor 7 oktober via onderstaande knop:

HET PROGRAMMA IN NOTENDOP 

Sessie I: Informatie over ‘Tuinstraten’, participatie, rol van planners, burgercollectieven, commons, … 

9u30: Verwelkoming, Introductie van de sessie, door Karolien Huyghe (Beweging.net) 

9u40: Plenaire sessie 

10u30: Panelgesprek met o.a. Vlaams Bouwmeester Erik Wieërs. Vraag en antwoord vanuit de zaal. 

11u00: PAUZE 

 

Sessie 2: Hoe kunnen we iedereen insluiten via Tuinstraten? Hoe kunnen we het sociale/ zorgzame en het duurzame verbinden met elkaar? 

11u15: Introductie van het panelgesprek (Getuigenis uit een Tuinstraat mbt ervaringen mbt inclusie) – Anneleen Pirard (Bump) 

11u25: Panelgesprek met o.a. Maika De Keyzer, Jaimy Van Der Sloten (participatiemedewerker gemeente Olen), …  over Tuinstraten, commons en inclusie 

12u15: Middagpauze 

 

Sessie 3 Op Tuinstratensafari (13u00-15u30) 

13u00: introductie van de sessies 

13u10-15.30: 10 Tuinstratensafari’s in de Antwerpse binnenstad