Installeer een bank

Banken behoren tot het vaste straatmeubilair. Helaas zijn ze dun bezaaid in het straatbeeld. Een bank bestendigt wat je op burendag met stoelen doet: ontmoeting stimuleren.

Een tuinstraat zonder bank? Dat is heel raar.

Waar plaats je je bank?

  • Integreer ze in je geveltuin. Bevestig een stevige, brede plank tussen twee plantenbakken. 
  • Een bank onder een boom is een dorpse gedachte die in de stad ook waar te maken is.
  • Een bank hoeft niet permanent tegen je gevel. Plaats de bank als je er zin in hebt. Het model van de gevelbank met inklapbare beugels die Leuven ter beschikking stelt, is een inspirerend voorbeeld, net zoals Gevelbank in Gent. Voor de bankjes van Gevelbank bestaat een formule van groepsaankoop.
  • Een parklet – een parkeerplek die je tijdelijk invult als mini-parkje – kan je inrichten als trottoirterras met enkele banken. Wat zou zo’n ‘voetpadbalkon’ zijn zonder bank?

Waarom (g)een bank?

Het idee om een bank in de straat te plaatsen, geeft enkele bewoners misschien een ongemakkelijk gevoel. Voor hen betekent een bank mogelijk overlast, een onveiligheidsgevoel, lawaaihinder en een hoop afval. Mits goed beheer is deze onrust weg te werken. Bespreek met je buren de strategie om van de bank een gezellige plek te maken.

Bank in een straat
Een onderhouden tuintje bij de bank is een effectieve inzet tegen sluikstort.

Wat als de bank een drukke hangplek wordt? Spreek de ‘druktemakers’ aan. Spreek vanuit jouw zorg voor de buurt, niet als controleur. Zijn het jongeren van scholen uit de buurt? Ga het gesprek aan met het schoolbestuur. De school kent de taal om hun leerlingen erover aan te spreken. Is er nachtlawaai? Bel de blauwe lijn. De politie heeft de professionaliteit om de zaak niet te laten escaleren.

Wat met vervuilers? Spreek ze aan. Hoe? Dat leer je met de twaalf tips van Mooimakers. Het is oké om vervuilers aan te spreken. Bekijk verschillende reacties op een vervuiler in een filmpje van Mooimakers.

Hoe sluikstorters voorkomen? Afval trekt afval aan. Speel kort op de bal. Meld elk geval van sluikstort aan de overheid, eventueel ook aan de politie. Hoe netter de omgeving van de bank, hoe minder snel er sluikstort zal zijn. Een onderhouden ‘tuintje’ bij de bank is een effectieve inzet tegen sluikstort.