“Eindelijk gehoord”, dromen over een tuinstraat in Laakdal.

Toekomstplannen voor de Brouwerijstraat: Samen dromen over werken aan een kleurrijke en kindvriendelijke tuinstraat of misschien zelfs tuinbuurt

Op 12 februari kwamen de bewoners van de Brouwerijstraat in Laakdal samen om hun bekommernissen en dromen voor de straat te bespreken. Met een flinke dosis motivatie dachten ze samen na over hoe ze hun buurt kunnen verbeteren. Tijdens een inspirerende brainstormsessie werden tal van ideeën uitgewisseld met de gemeente, Leefgoed en Commons Lab. Dit is een verslag van een buurtoverleg in Laakdal.

“Bedankt om eens naar ons te luisteren en met ons mee na te denken” – Bewoner Brouwerijstraat

Meer kleur en groen in de straat

De Brouwerijstraat wordt door haar bewoners als een groene, maar ietwat kleurloze straat ervaren. Om hier verandering in te brengen, werd voorgesteld om extra bloemen, bessenstruiken en bomen te planten. Een bewoner toonde zich bijzonder betrokken door een stukje private grond open te stellen voor de aanplanting van een prachtige Japanse kerselaar. Dit initiatief moet de straat niet alleen opfleuren, maar ook zorgen voor een sterkere verbondenheid tussen de buren.

Gemeenschapsgevoel versterken

Naast vergroening werd ook nagedacht over hoe de straat kindvriendelijker kan worden. Er werden verschillende aanpassingen voorgesteld om de buurt aantrekkelijker en veiliger te maken voor jonge gezinnen. Daarnaast staat er een gezamenlijke klusjesdag op de planning. Tijdens deze dag willen de bewoners zich inzetten om het houtwerk in de straat te behandelen en te verven. Een ander interessant idee dat naar voren kwam, was het plaatsen van een ruil- of deelkast. Dit concept, dat sterk aansluit bij de filosofie van de commons, biedt bewoners de mogelijkheid om spullen te delen en zo een circulaire buurt te bevorderen. De Brouwerijstraat beschikt al over een samentuin, maar de toegang tot deze tuin staat regelmatig onder water. Ook dit probleem willen de bewoners gezamenlijk aanpakken op de klusjesdag. Bovendien krijgt het zogenaamde ‘echopleintje’ een opknapbeurt, waarbij buren samen met de gemeente en Leefgoed handen ineen slaan om er een aangename ontmoetingsplek van te maken.

Van ideeën naar actie

Om alle voorstellen concreet uit te werken, neemt Commons Lab de verzamelde ideeën mee naar Antwerpen. Daar wordt een actieplan opgesteld dat tijdens de volgende ontmoetings- en actiemomenten in april wordt besproken. Samen met de buren wordt bekeken welke plannen haalbaar zijn en hoe ze tot uitvoering kunnen worden gebracht.

Dankzij het enthousiasme en de betrokkenheid van de bewoners, de gemeente en de samenwerkingspartners, belooft de toekomst van de Brouwerijstraat een stuk kleurrijker en gezelliger te worden.


Auteur: Pelle Spooren, stagair Commons Lab vzw

Dit Tuinstraten-experiment kadert in het project “Tuinstraten op het Platteland”