Ga voor een groenslinger

Een groenslinger is een klimplant die groeit vanuit een geveltuin en langs een kabel dwars over de straat slingert. Check of jouw straat aan de voorwaarden voldoet en of je lokale overheid de aanleg van de kabels ondersteunt. Tracht je overbuur te overtuigen en maak van het planten een fijn burenmoment. 

Groenslingers zijn complexer dan gewone geveltuintjes. In Antwerpen zijn er een aantal voorwaarden. Het voetpad in je straat moet breed genoeg zijn om een geveltuin aan te leggen. Een vrije doorgang van 1,50 meter is nodig. Vraag je meerdere groenslingers aan? Tussen de verschillende kabels dien je een afstand van dertig meter te respecteren. Dat is nodig voor de brandweer. Erg brede straten of straten waar al horizontale obstakels boven de rijweg hangen, komen niet in aanmerking. Aanvragen worden apart onderzocht.

Groenslinger
(Beeld: groenegevels.be)

Installatie kabels

De ijzeren draadstructuur boven de rijweg mag je niet zelf spannen. Als je district de aanleg van een groenslinger ondersteunt, komt een gespecialiseerde organisatie de kabels installeren. De overheid zorgt ook voor het snoeiwerk.

Welke klimplant kiezen?

Slingers, winders en rankers zijn ideaal, omdat ze zich met hun lange takken rond de ijzeren draad slingeren. Kies voor snelle groeiers, anders moet je te lang wachten op het effect. De plant is best stevig, maar niet te zwaar. Sommige klimplanten, zoals de blauwe regen of de trompetbloem, vormen op termijn dikke, zware takken en vragen een extreem sterke draagstructuur. Aanraders zijn de wilde of groenblijvende kamperfoelie, de wilde bosrank, de bergbosrank, de klimaugurk, de rode wijnstok, de Duitse pijp, …

In je eigen tuin?

Wil je een groenslinger installeren in je eigen tuin? Vraag eventueel raad aan deze vzw. Een erg gedetailleerd overzicht (in het Duits, Engels of Frans) van de mogelijkheden staat hier.

Meer info?