Leg een boomspiegel aan

Een boom adopteren is een prima aanleiding om met je buren af te spreken of buren beter te leren kennen. Iedereen heeft baat bij een mooie en verzorgde straat. In veel gevallen krijg je voor aanleg en onderhoud van de boomspiegel ondersteuning van de lokale overheid.

Vijf voordelen van een verzorgde boomspiegel:

  1. Je straat ziet er gezellig uit. In een verzorgde straat is het aangenaam wonen.
  2. De boom is beter beschermd omdat zijn stam minder snel beschadigd wordt. Er is meer afstand tot de boom. Een kleine verhoging of planken aan de rand geven extra bescherming.
  3. Zwerfvuil wordt minder snel achtergelaten.
  4. Sluikstorten krijgt minder kansen.
  5. Honden doen er minder snel hun behoefte.
Fleurige boomspiegel
Een verhoging of planken aan de rand geven extra bescherming. (Beeld: Plantwerpen)

Welke planten in een boomspiegel?

Het is belangrijk de boomspiegel met veel zorg aan te leggen. De boomspiegel is best zo groot als de diameter van de boomkruin. De plantenkeuze is een aparte zaak. De hoeveelheid licht die de boomspiegel krijgt, bepaalt je keuze. De begroeiing is best duurzaam en stevig, en voor het juiste effect niet te hoog. Bodembedekkers of halfhoge heesters zijn een goede optie. Wil je je straat een fleurige toets geven? Plant dan kleurrijke bloemen of planten. 

Belangrijk: kies voor inheemse planten. Dat geeft meer kans op succes en je levert een bijdrage aan de biodiversiteit. Goede opties zijn gewone margriet, lange ereprijs, winterkers, kruipend zenegroen, lievevrouwebedstro of bont zevenblad.

Onderhoud: doe het samen

Na aanleg van de boomspiegelbeplanting is goed onderhoud noodzakelijk. Vooral in het begin is tijdig onkruid wieden een must. Zodra de beplanting goed aangeslagen en gesloten is, hoef je nauwelijks meer te wieden. Jaarlijks maaien kan zinvol zijn. Check wie in je straat deel wil uitmaken van een groepje dat zorgt voor het onderhoud. Wie heeft groene vingers? Spreek in de zomer een beurtrol af om de planten water te geven.

Buren onderhouden een boomspiegel
Het is fijn werk om samen de boomspiegels onderhouden. (Beeld: EcoHuis)

In district Antwerpen krijg je hulp bij het verwijderen van het eventuele rooster, plantadvies, aanbod van verschillende plantenpakketten en potgrond. Ontdek hier de ondersteuning die district Berchem, Borgerhout, Deurne, Merksem en Wilrijk bieden. (Wilrijk vernieuwt in het najaar 2020 zijn aanbod rond groen).