De ene plantenbak is de andere niet

Mag je een plantenbak tegen je gevel plaatsen? Welke planten zijn geschikt? Hoe beheer je het gevelgroen in je straat? Waar krijg je plantenadvies? Lees meer vragen en antwoorden in de FAQ’s.

Een geranium op een vensterbank is een vertrouwd beeld. De typische bloemen herken je meteen, zelfs als ze op een elfde verdieping staan. Tegen gevels, aan balkons en op vensterbanken kan je ook heel wat ander groen doen leven.

beklede pallet gevuld met groen
(Beeld: straatcomité Bump)

Mag ik een plantenbak tegen mijn gevel plaatsen?

In Antwerpen mag je plantenbakken tegen je gevel plaatsen. Je hoeft geen toestemming te vragen. Gewoon doen. Wel is een minimale vrije doorgang nodig. Een rolstoelgebruiker of een ouder met twee kinderen moeten gemakkelijk kunnen passeren. De site Plantwerpen vermeldt voor Antwerpen de voorwaarden.

Mag ik tegels uitbreken?

Ja, je mag een strook voetpad aan de kant van je gevel ontharden voor gevelgroen. Een kleine stap om de stad klimaatrobuust te maken. Zo spaar je een plantenbak uit. Zo geef je ruimte aan groene gevelbekleding. Lees hier meer over de actie ‘BreekUIT’ in Antwerpen. Je krijgt een plant per uitgebroken tegel.

Welke planten kies ik?

Vergroot de biodiversiteit. Reik de natuur de hand. Plant inheems groen. Een lijst van inheemse planten vind je bijvoorbeeld hier.

Mag ik een regenton tegen de gevel plaatsen?

In Antwerpen mag je een bloembak met ingebouwde regenton tegen je gevel plaatsen. Op Plantwerpen vind je een stappenplan.

Vraagt een plantenbak onderhoud?

Ja, het hout van de bak gaat geen eeuwigheid mee. De planten vragen verzorging: snoeien, water geven, opbinden … Inheemse planten vragen minder onderhoud. Het verzorgen van de plantenbakken gooi je best in de groep. Samen met de buren het groen beheren, spaart ergernis, dubbel werk, geld, onrust. Samen de planten verzorgen, verhoogt de betrokkenheid. Deel plantgoed. Maak afspraken over de samenaankoop van een regenton. Maak duidelijk wie de planten water geeft. Plantwerpen geeft je onderhoudstips voor je geveltuin.

Kan ik de muurtjes in mijn voortuin vergroenen?

Ja, breek stenen afscheidingsmuurtjes of betonplaten af. Plantenbakken kunnen de voortuinen scheiden. Of plaats een scherm dat dienst doet als klimhulp voor een … klimplant.

Mag het groen in de plantenbak eetbaar zijn?

Zeker, kruiden en groenten voelen zich prima op straat. Een klein fruitboompje kan ook in een plantenbak vruchten dragen. Kies wel de juiste recipiënt als je eetbaar groen gaat kweken.

Kan een plantenbak het dak op?

Heb je een dakterras? Dan heb je waarschijnlijk ook veel zon. Lees hier hoe Geert zonder tuin toch in het groen zit.