Kweek kruiden
Peterselie, tijm, dille, bieslook, venkel, basilicum … een must voor de keuken, een lust voor het oog. Tientallen inheemse kruiden kweek je gewoon zelf. Zelfs op straat.
Wel honderdvijftig inheemse kruiden kan je zelf kweken. Kruiden zijn geliefd voor hun smaak en geur. Veel kruiden staan ook mooi in je tuin of in een kruidenbak op straat.
In je kookpotten mix je kruiden. Ook in je kruidenbak is een evenwichtige mengeling nodig. Sommige kruiden vereisen een stenige ondergrond en veel zon, andere houden van schaduw en een voedselrijke grond. Hou rekening met het oogstmoment van de kruiden om maximaal groen in je kruidenbak te creëren. Velt heeft een online-kalender.
Waarom een kruidenbak op straat?
- Je deelt de zorg. Wie op vakantie gaat, kan rekenen op buren die de planten gieten of takjes en blaadjes oogsten.
- Je brengt een groen verhaal in de publieke ruimte. Op een vriendelijke manier maak je een brug tussen het vergroenen van de straat en het beheren van de gemene ruimte.
- Voedsel is een universele gespreksstarter. Zorgen voor eten, genieten van gerechten, geheimen uit de keuken zijn kansen voor spontane gesprekken, over culturen heen.
- Gedeelde kennis verrijkt. Tips voor het verzorgen en gebruiken van kruiden: buren delen ze gratis en met plezier.
- Veel kruidenbakken die je in de handel vindt, staan op tafelhoogte, met verschillende vakken. Dat is handig. Het is ook mogelijk om de kruiden op verschillende plaatsen in potten te kweken. Selecteer de plaats naargelang de soort. Sommige planten houden van zon, andere verkiezen halfschaduw of schaduw.
- Klein beginnen met een plantenbak die eenvoudig te beheren is, groeit mogelijk spontaan uit naar meer, zaadje per zaadje.
- Tips voor de beginnende moestuinier
- Samentuinieren voor de (iets) gevorderden
Extra tip: schrijf je in op de nieuwsbrief van het Antwerpse herboristencollectief Antherb. Op hun blog vind je een recept om met kruiden een ontsmettende handspray te maken.