Respecteer de biodiversiteit
Red de wereld, respecteer de biodiversiteit. Zonder bloemen, geen bijen. Zonder bijen, geen voedsel. Zonder voedsel, geen leven. Met een strook diverse planten in je straat zet je iets in beweging. Als iedereen de noodzaak aan biodiversiteit erkent en ernaar handelt, helpen we de wereld niet verder om zeep.
Biodiversiteit betekent dat er een verscheidenheid aan organismen is. Het is een indicator voor de gezondheid van een ecosysteem. Ga je met biodiversiteit aan de slag, dan heb je meerdere aandachtspunten. Ga vooral voor veel en divers. De stad biedt veel kansen. Niet alleen de bewoners waarderen rijk en gevarieerd groen. Het biedt aan veel soorten insecten, vogels en kleine zoogdieren levenskansen. De keuze van plantensoorten is de sleutel.
Zes starterstips:
- Gebruik geen chemische bestrijdingsmiddelen. Bestrijd ziekten en vraat van insecten op een natuurlijke manier. Ga voor natuurlijke compost, niet voor kunstmest.
- Onkruid bestaat niet. Elke plant verdient zijn plaats. Werk met écht inheems groen. Inheems groen komt niet uit Polen, ook al heeft de plant dezelfde naam. Bevraag je plantencentrum tot op het bod. Een zadenmengeling is meestal samengesteld met niet-inheems, maar wel gelijknamig plantenzaad. Dat is vaak de doodsteek voor inheems groen.
- Erken de groeilagen. Gebruik bodembedekkers, lage groeiers, struiken, bomen. Hou in de plantenmix rekening met de verscheidenheid aan bloeitijden.
- Geef onderdak aan bezoekers. Vogels zoeken schuilplaatsen. Vlinders zoeken voedsel. Voor elk wat wils. Ga voor gemengde plantenpakketten.
- Zorg voor water. Je hebt voor al dat groen best een voorraad aan regenwater. In regentonnen aan gevels en in tuinen vang je gratis hemelwater op. Een poeltje of een bak met waterplanten brengt extra kansen voor biodiversiteit.
- Hou het wild. Hou enkele plekjes ruig. Laat bladeren liggen. Dode takken of stammen zijn plekken waar sommige soorten tot leven komen.
Word wetenschapper
Een biodiverse omgeving geeft ruimte aan veel soorten, planten en dieren. Het is een plezier om ze te ontdekken. Met een eenvoudige natuurgids herken je al snel de meest voorkomende soorten. Je kan de wetenschap helpen met je verworven kennis.
- Doe mee aan teldagen voor vlinders (in juli) en tuinvogels (in januari).
- Bereken de natuurscore van je tuin (of straat) op Mijn Tuinlab.
- Volg cursussen en workshops. Leer meer over de natuur.
- Check welke planten inheems zijn, bijvoorbeeld bij Plant van hier.
Tip: beluister enkele interessante radioreportages
- Over vrouwentongen en lekker kleefkruid: “Een tuin met alleen maar gras is zoals een woestijn”
- Een getuigenis van duisternis naar licht: “Wilde tuin is beter voor het klimaat”
- Wat met het watertekort: “Stop met tuinen en opritten te betonneren”